Η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής απαιτεί την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής και ένα νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας με την αειφόρο ανάπτυξη μιας βιώσιμης γεωργίας, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, αλιείας και βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, που θα παρέχει προϊόντα ασφάλειας ποιότητας και ταυτότητας, θα βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών, θα διασφαλίζει την προσιτή σε τιμές πρόσβαση των καταναλωτών, την διατροφική επάρκεια της χώρας και την εξωστρέφεια.
Απαιτείται η επαναφορά του ύψους των ενισχύσεων που αφαιρέθηκαν από τον Πυλώνα των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ (ύψους 240 εκ ευρώ), η αποκατάσταση των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, η πιστοποίηση του αγροτικού επαγγέλματος, η αξιοποίηση της σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής γης, η ένταξη όλων των αιτούντων νέων αγροτών που πληρούν τις προϋποθέσεις στα προγράμματα νέων αγροτών, η επιτάχυνση της ευφυούς γεωργίας, η συμπερίληψη στον κανονισμό του ΕΛΓΑ νέων ασφαλιστικών κινδύνων με θεσμοθέτηση
προκαταβολών και διμερή ισόποση χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς και το Ελληνικό Δημόσιο, η βελτίωση του νόμου των συνεταιρισμών, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων, η εξειδίκευση κλαδικών σχεδίων σε όλους τους τομείς, η στήριξη ορεινών και νησιωτικών περιοχών, οι έλεγχοι για το χτύπημα καρτέλ και ελληνοποιήσεων, η ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την δημιουργία δημόσιων αγροτικών υποδομών χωρίς τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.
στην αγροτική πολιτική
Παράλληλα δρομολογούμε δύο μεγάλες τομές:
- Προτείνουμε τη δημιουργία ενός Εθνικού Προγράμματος Αναδιανομής γης με την αξιοποίηση αναξιοποίητων εκτάσεων, είτε κρατικών, είτε εγκαταλελειμμένων, που προβλέπεται από το Σύνταγμα (αρθρ. 18, παραγρ. 4).
- Προχωράμε στην ίδρυση – με σύγχρονους όρους – της Ελληνικής Τράπεζας Αγροτικών Πιστώσεων (ΕΤΑΠ). Απόλυτη προτεραιότητά της θα είναι η πρόσβαση των αγροτών στον χαμηλότοκο δανεισμό.
Η κλιμακούμενη κακοποίηση ζώων και τα αλλεπάλληλα περιστατικά δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Η στρατηγική της Ε.Ε. για την υγεία των ζώων, σύμφωνα με την οποία η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, υποστηρίζει ότι υπάρχει κρίσιμη σχέση μεταξύ της υγείας των ζώων και της ορθής μεταχείρισής τους. Η ευζωία των παραγωγικών ζώων είναι τμήμα της ασφάλειας και ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων. Η ευζωία των ζώων συντροφιάς, η ανάπτυξη υγιούς ζωοφιλίας θα γίνει με μια συστηματική επιμόρφωση από τις μικρές ηλικίες αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις για την πραγματική προστασία των ζώων συντροφιάς.
Στοχεύουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, η οποία προϋποθέτει μια ολιστική προσέγγιση του θέματος που περιλαμβάνει τόσο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των γεωργικών, κτηνοτροφικών, μελισσοκομικών και δασικών εκμεταλλεύσεων, αλλά ταυτόχρονα και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, την έλλειψη υποδομών και μεταφορών και των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν κυρίως σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές (έλλειψη δομών υγείας και κοινωνικών παροχών, π.χ. σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.α.), Η ανάπτυξη της υπαίθρου στοχεύει ταυτόχρονα και συνδυαστικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, της αστυφιλίας και της γήρανσης του πληθυσμού που κατοικεί στις περιοχές αυτές.